Näyttelyistä / Dogshows

 
       SF MVA Aljo Noppe (1986-1998), tässä kuvassa Noppe jo vanhana
 
*Kennelimme ensimmäinen Suomen muotovalio oli kasvattini Ahvatuulen Piku, joka valioitui v.1990, samana vuonna myös veljensä Ahvatuulen Tassu sai sertin (kuvat alla).
 
    
 
*Käymme näyttelyissä nykyään noin viisi-kuusi kertaa vuodessa ja yleensä kaikki koirani menevät silloin tuomarin puheille, usein myös joku kasvateistani on mukana reissussa. Ensimmäinen näyttelymatka tehtiin v.1988 Sodankylään. Siitä ei oikein vielä kipinä syttynyt. Myös vuonna 1993 käytiin muutamassa näyttelyssä, mutta vasta vuosi 1996 sai meidät innostumaan...., 1997 jo kuljettiin useammassa näyttelyssä, Sinetän Lappalaiskoirien syysnäyttelyssä Aljo Nopesta tuli SF MVA, hän oli myös ROP-VET ja BIS-VET, esittäjänä Sanna-sisko. Noppe kävi neljässätoista näyttelyssä ollen kahdessa ROP ja kuudessa rop-veteraani. 
 
*Sanna esitti myös kasvattiani Ahvatuulen Kasperia, josta tuli FIN MVA kesällä 2002 Pellon KR näyttelyssä, siellä Kasperi oli myös VSP ja ROP-VET, kuten myös kuvassa talvella 1999 samassa paikassa. Parhaimman tämän hetkisen sijoituksen näyttelyreissuillamme on saanut Kasperi Hetan rn:ssä 1998, sijoitus BIS2. Kasperi kävi kymmenessä näyttelyssä ollen kerran rop, 2x vsp, 3xrop-vet.
 
            
 
     Sanna ja Noppe Sinetässä 1997          Kasperi Pellossa1999             ROP ja BIS2, Kasperin Hetan tuliaiset 1998
 
*Nat Fogel Sirmasta tuli v.2006 Kuopion SawoShow:ssa ROP-VET, sinä vuonna se oli Suomen toiseksi suurin näyttely. Sepä oli upeaa juhlantuntua, lämmin kesäinen iltapäivä, me Sirman kanssa yhdeksänkymmenen muun rop-veteraanin kanssa ISOSSA kehässä ja kaunis kansallispukuinen nuori nainen koiria kehään kuuluttamassa ja vastaanottamassa!
  
 
*Itätuulen Mossesta tuli seuraava muotovaliomme kesällä 2007, sekin Pellon KR:ssä. Samassa näyttelyssä kasvattini Ahvatuulen Givagiusaus sai va-sertin ja Sannan Taika (Paukapää Ahkkai) oli ROP :), Mosse oli myös rop-veteraani ja bis3-veteraani!
   
Sirma oli myös ilmoitettu näyttelyyn, mutta <3 hänellä olikin paljon tärkeämpi tehtävä parkkipaikalla, nimittäin vahtia kahden kuukauden ikäistä <3 Hippusta! Siinä minun kaksi aarretta!

 
*Ahv Hippunen Kultaa sai sertin ja oli VSP Ylivieskan KV:ssä 2008, cacib jäi saamatta junioriluokkalaiselta :) . Samalla kahdenpäivän näyttelyreissulla käytiin myös Rokualla Lappalaiskoirien erkkarissa, siellä Petra ja Nilla voittivat junior handlerin.
 
     
 
*Viksalan Nilla on myös saanut yhden sertin Sodankylän rn:ssä toukokuussa 2013, vara-sertejä hänellä on useampia kuin myös ROP-VET - ja VSP-VET  -titteleitä ja BIS-VET sijoituksia kolmanneksi ja neljänneksi.
 
   
Kuvia Nillan näyttelytuliaisista                                                                            .... pian tämän kuvan ottamisen jälkeen Nilla muutti 
                                                                                                                                                 paremmille poronpaimennusmaille 
                                                                                                                                                     lokakuussa 2016.. :( .
 
*Pienen "näyttelytähtösen" saimme Erätytön Sahpesta, joka kahmi jo pentuluokissa ROP-PEN -titteleitä useampia ja va-sertejä ja sertejä jopa cacibkin alkoi tipahdella hänelle heti juniori- ja nuortenluokassa. Sahpe on ollut myös kolme kertaa VSP, Ivalossa ja Rovaniemellä kaksi kertaa. Ensimmäisessä avoluokassaan sekin taas :) Pellossa talvella 2014 hänestä tuli FI MVA. Ja Rovaniemen rn:ssä syksyllä 2015 ROP :) ! 
 
      
 
*Keväällä -12 meillä oli myös kasvattajaluokka Pellon Lappalaiskoirien erikoisnäyttelyssä, sijoitus KASV3. Kasvattejani oli näyttelyssä kahdeksan, joista sitten kasvattajaryhmään osallistuivat veteraaniluokkalaiset Cammo ja Aletta sekä nuoriso Inka Maare ja Iisko Lappalainen :), se oli huippua! Mukana olivat Aletta, Cammo, Hillankukka, Huuratar, Huuratassu, Iisakka Ikijätkä, Iisko ja Inkku! <3-Kiitos vieläkin kaikille kasvateilleni omistajineen osallistumisesta ja minun ihanille handlereille!
 
  
 
*Kesällä 2012 oli jotenkin liikuttava näyttelymatka Rovaniemen KV:hen, siellä Nilla-mummelista tuli ROP-VET ja pennunpennustaan Sahpesta ROP-PEN! Sanna tälläkin kertaa kehässä molempien kanssa.
 
*Iloita olen saanut myös Ahv Inka Maaresta näissä näyttelyharrastuksissa. Hänen, kuten Sahpenkin, ensimmäinen serti saatiin Ivalossa v.2012, Sahpe oli siellä VSP ja Nilla sai va-sertin ja oli rop-vet, Mosse-papalle vielä EH! Tuo on ollut suurin saavutus ja yhteistulos meille ikänään näyttelymatkalta, kaksi sertiä ja va-serti!! Enempäähän ei voitu saadakaan, koska Mossehan oli jo valio :D !
 Maijun kuva

Kuvat Ivalon lentokentältä, missä näyttely pidettiin.

 
 
"Pojat" kotona :D !
 
 
*Sodankylän rn:stä v.2013 ! Siellä oli myös tosi hauskaa :) ! Kaikille kolmelle sa:t, Sahpelle va-serti ja Nillalle serti, rop-vet ja bis4-vet!
 
   
 
*Aivan upea ja uskomaton yllätys oli se, että Inka Maare sai kesällä -14 viikon sisällä kaksi sertiä, Oulun ja Kemin KV:stä, ja tuli FI MVA:ksi !!
 
  
 
                                         Inkku...                                       ..... ja Sahpe Oulun KV:ssä 2014, jossa nuoriherra :) sai va-cacibin,
 joka vahvistettiin cacibiksi (= kans.välinen serti) FCI:ssä (=kans.välinen kennelliitto), Inkun sertin ja Sahpen cacibin lisäksi Nillasta tuli vielä VSP-vet, ei hullumpi reissu sekään :) <3 !.  
 
     
                  Inkku Kemin KV:ssä 2014                                    ... ja kotona kovan urakan jälkeen :) !
 
*Vuoden 2014 aikana saimme siis kaksi muotovaliota:), Sahpe valioitui helmikuussa Pellossa ja Inkku heinäkuussa Kemissä sekä saimme myös kokoon Sahpelle cacibit Suomesta!! Aivan mahtavaa :), se oli sitä "kerran elämässä" meininkiä meikeläiselle, kuten myös..... :) ...
 
*..... Junamatka Maailman Voittaja-näyttelyyn Helsinkiin 8.-10.8.2014, matkueessa Virpi ja Unni-samojedi, Jonna, Petra ja me Sahpen ja Inkun kanssa.
  
 Elämämme ensimmäisellä junamatkalla          Lappalaiskoirien näyttelyalue                         Inkku ja Petra kehässä
 
  
 Inkku ja Petra kehässä, Inkulle EH                                                  Sahpe kehässä, Sahpelle ERI
 
 
 
 
                                     Pariluokassa FI MVA:t Inkku ja Sahpe ja C.I.B:t Peikkovuoren Vacha ja Wanda
                                                  Peikkovuorelaisille meni voitto, mutta me hyvänä kakkosena :)!
                                   
Jälkeenpäin hieman kauhistutti, että mitähän tulikaan tehtyä :D!! Olimmehan ensimmäistä kertaa suuressa Helsingin näyttelyssä ja ensimmäistä kertaa osallistuimme viralliseen pariluokkaan, ainoastaan kerran match show:ssa oli harjoiteltu :D! Mutta todella rauhallisesti ja hienosti koirani toimivat, olivat varmaan ihan shokissa junamatkasta ym:ista uusista kokemuksista, kuten olin miekin :)! Täytyy kyllä myöntää, että olimme rohki rohkeita lappalaisia :D !
 
*Ensimmäiset ulkomaan näyttelymatkat tehtiin sitten kesällä 2015 Norjaan Tromssaan ja Ruotsiin Gällivareen ja Överkalixiin. Tuloksina ERI:ä Sahpelle ja ERI:ä, EH:ta ja H:ta Inkulle. Sahpe sai myös ensimmäinen ulkomaan SA:mme eli överkalixilaisen CK:n :) ! Kuvia Gällivaresta, Överkalixista (c) Marie Sjöld  ja Sahpen Ruotsin tuliaisista.
 
         
 
*V:n 2015 näyttelymatkojen huipennus Napapiirillä Rovaniemellä, Sahpesta ROP :) !!
 
*V:n 2016 näyttelytuliaisia:
  
Kemijärvellä kävivät vain Sahpe ja Nilla kehässä, Sahpelle sa&pu4 ja Nilla oli rop-vet. Kittilän rn:ssä sa:t kaikille Sahpelle, Inkulle ja Nillalle, lisäksi Sahpe oli pu2 ja Nilla pn4 ja rop-vet. Tornion erkkarista Esselle pentujen 2.sija kunniapalkinnolla ja Nillallekin vielä vetERI. Sahpe ja Inkku eivät osallistuneet erkkariin tällä kertaa.
 
*Kasvattini ja Sahpen emo Ahvatuulen Hillankukka on saanut v.16-17 veteraaniluokassa kaksi sertiä ja yhden va-sertin sekä ollut kaksi kertaa rop-veteraani ja kerran vsp-veteraani!
 
*Rovaniemen rn:stä 6.5.-17 Riitta Niemelän tuomaroimana Sahpelle valERI1 sa PU1 ja VSP  
Millan kuva
 
Yhteenvetona kolmenkymmenen vuoden näyttelyharrastuksesta on kertynyt :) :
 
2xeva (ruskea), Nilla alkoi ontua + Garri ei näyttänyt hampaitaan.
5x T tai ex.3 (Tsikku x2, sen ainoat näyttelyt, ja Nilla x3, Nilla on ollut tuomarien mielipiteiden jakaja, mutta suurin osa heistä on kuitenkin Nillasta tykänneet)
50x H tai ex.2 
120x EH tai ex.1
28x vaal.punainen ERI (vanhan kaavan  mukaan)
85x punainen ERI (nykisen kaavan mukaan)
65x SA
12x va-serti
8x kp (pentuluokissa Mosselle,Sahpelle ja Esseelle sekä veteraani Nopelle aikoinaan)
17x serti
2x cacib
11x pu/pn1, 11xpu/pn2, 18x pu/pn3, 15x pu/pn4
4x ROP (Noppe x2, Kasperi x1 ja Sahpe x1)
7x VSP (Kasperi, Mosse, Hippunen ja Sahpe)
5x FI MVA (Noppe, Kasperi, Mosse, Sahpe ja Inkku)
4x ROP-PEN (Mosse ja Sahpe)
19x ROP-VET (Noppe, Kasperi, Sirma, Mosse, Nilla)
10x VSP-VET 
 
2x BIS1-VET (Noppe), 3x BIS3-VET, 4x BIS4-VET
1x RYP5, 1x RYP3, 1x BIS2 (Kasperi Hetassa) 
 
120 näyttelyä on käyty ja 301 kehää juostu, keskimäärin 4 näyttelyä/vuosi (ensin hieman harvemmin, nykyään hieman useammin) ja 2,5 koiraa kehässä / näyttely. 
 * SA-kehiä 21,5% * Serti-kehiä 5,6% * Va-sertikehiä 4% * Cacib-kehiä 0,6%*
 
86:stä veteraanikehästä:
 * ROP-VET kehiä 22% ja VSP-VET kehiä12%
 
7:sta pentukehästä:
 * ROP-PEN kehiä 57% ja kp-kehiä 86%
 
Kasperin ja Hopen (Huuratassun) olen lisännyt tähän, koska ne ovat  kulkeneet meidän mukana. Garrin vain tuon EVA:n :D takia, muuten se sai SA:n :) , jota en tähän sisällyttänyt :).  
 
Tällä hetkellä palkintokaapissa on n.135 ruusuketta ja 76 pokaalia tms. muistoesinettä virallisista näyttelykehistä.
 
Tässäpä oli hieman tilastoa, joka omasta mielestäni osoittaa sen, ettei koirien tarvitse olla mitään huippunäyttelykoiria ja silti niiden kanssa on mielenkiintoista ja joskus antoisaakin :D tämäkin harrastus. Viimeisimmät tiedot lisätty 30.8.2017.