Näyttelyistä / Dogshows

 
       Kuvissa yllä SF MVA Aljo Noppe (1986-1998) 
 
*Kennelimme ensimmäinen Suomen muotovalio oli kasvattini Ahvatuulen Piku, joka valioitui v.1990, samana vuonna myös veljensä Ahvatuulen Tassu sai sertin (kuvat alla).
 
    
 
*Käymme näyttelyissä nykyään noin viisi-kuusi kertaa vuodessa ja yleensä kaikki koirani menevät silloin tuomarin puheille, usein myös joku kasvateistani on mukana reissussa. Ensimmäinen näyttelymatka tehtiin v.1988 Sodankylään. Siitä ei oikein vielä kipinä syttynyt. Myös vuonna 1993 käytiin muutamassa näyttelyssä, mutta vasta vuosi 1996 sai meidät innostumaan...., 1997 jo kuljettiin useammassa näyttelyssä, Sinetän Lappalaiskoirien syysnäyttelyssä Aljo Nopesta tuli SF MVA, hän oli myös ROP-VET ja BIS-VET, esittäjänä Sanna-sisko. Noppe kävi neljässätoista näyttelyssä ollen kahdessa ROP ja kuudessa rop-veteraani.
Sertit Nopelle antoi Hannu Talvi, Juhani Hirvelä ja Eija Lehtimäki.
 
                       Noppe Pellossa v.1996                                                       Sinetän /Rovaniemen erkkarista  v.1997
 
  
 
*Sanna esitti myös kasvattiani Ahvatuulen Kasperia, josta tuli FIN MVA kesällä 2002 Pellon KR näyttelyssä, siellä Kasperi oli myös VSP ja ROP-VET, kuten myös kuvassa talvella 1999 samassa paikassa. Parhaimman tämän hetkisen sijoituksen näyttelyreissuillamme on saanut Kasperi Hetan rn:ssä 1998, sijoitus BIS2. Kasperi kävi kymmenessä näyttelyssä ollen kerran rop, 2x vsp, 3xrop-vet. Kasperille sertit antoi Elis Pitkänen, Marja Talvitie ja Esko Nummijärvi.
 
            
 
     Sanna ja Noppe Sinetässä 1997          Kasperi Pellossa1999             ROP ja BIS2, Kasperin Hetan tuliaiset 1998
     
     Alla Ahvatuulen pojat Garri ja Kasperi Sodankylässä 1998, molemmille sa:t, Garri pu2 ja Kasperi pu4
 
 

*Nat Fogel Sirmasta tuli v.2006 Kuopion SawoShow:ssa ROP-VET, sinä vuonna se oli Suomen toiseksi suurin näyttely. Sepä oli upeaa juhlantuntua, lämmin kesäinen iltapäivä, me Sirman kanssa yhdeksänkymmenen muun rop-veteraanin kanssa ISOSSA kehässä ja kaunis kansallispukuinen nuori nainen koiria kehään kuuluttamassa ja vastaanottamassa!

  
 
*Itätuulen Mossesta tuli seuraava muotovaliomme kesällä 2007, sekin Pellon KR:ssä. Samassa näyttelyssä kasvattini Ahvatuulen Givagiusaus sai va-sertin ja Sannan Taika (Paukapää Ahkkai) oli ROP :), Mosse oli myös rop-veteraani ja bis3-veteraani!
Mosse sai sertit Hannu Talvelta, Tuula Prattilta ja Marja Talvitieltä.
 
   
 
Sirma oli myös ilmoitettu näyttelyyn, mutta <3 hänellä olikin paljon tärkeämpi tehtävä parkkipaikalla, nimittäin vahtia kahden kuukauden ikäistä <3 Hippusta! Siinä minun kaksi aarretta!
 

 
*Ahv Hippunen Kultaa sai sertin ja oli VSP Ylivieskan KV:ssä 2008, cacib jäi saamatta junioriluokkalaiselta :) . Tuomarina Ylivieskassa oli Matti Tuominen. Samalla kahdenpäivän näyttelyreissulla käytiin myös Rokualla Lappalaiskoirien erkkarissa, siellä Petra ja Nilla voittivat junior handlerin.
 
     
 
*Viksalan Nilla on myös saanut yhden sertin Sodankylän rn:ssä toukokuussa 2013 Tuula Prattilta, vara-sertejä hänellä on useampia kuin myös ROP-VET - ja VSP-VET  -titteleitä ja BIS-VET sijoituksia kolmanneksi ja neljänneksi.
 
   
Kuvia Nillan näyttelytuliaisista                                                                     .... pian tämän kuvan ottamisen jälkeen Nilla muutti 
                                                                                                                           paremmille poronpaimennusmaille lokakuussa 2016
                                                                                                                                                   
  *Pienen "näyttelytähtösen" saimme Erätytön Sahpesta, joka kahmi jo pentuluokissa ROP-PEN -titteleitä useampia ja va-sertejä ja sertejä jopa cacibkin alkoi tipahdella hänelle heti juniori- ja nuortenluokassa. Sahpe on ollut ROP kolme kertaa,  ja neljä kertaa VSP. Ensimmäisessä avoluokassaan sekin taas :) Pellossa talvella 2014 hänestä tuli FI MVA. Rovaniemen rn:ssä syksyllä 2015 Sahpe oli ROP :), kuten Kemijärvellä keväällä 2018, siellä hän oli myös RYP-3. Rop hän oli myös Gällivaressa kesällä 2018.
Suomesta Sahpe on saanut sertit Harto Stockmarilta, Annukka Paloheimolta ja Saija Juutilaiselta, cacibit antoi Annukka Paloheimo ja va-cacib> cacib Hannu Talvi. Sahpe sai kesällä 2018 (alempana juttua) norjalaisen sertin ja cacibin ruotsalaistuomarilta Ambjörn Lindqvistiltä ja ruotsalaisen sertin ja Nord sertin Juha Putkoselta.   
      
 
*Keväällä -12 meillä oli myös kasvattajaluokka Pellon Lappalaiskoirien erikoisnäyttelyssä, sijoitus KASV3. Kasvattejani oli näyttelyssä kahdeksan, joista sitten kasvattajaryhmään osallistuivat veteraaniluokkalaiset Cammo ja Aletta sekä nuoriso Inka Maare ja Iisko Lappalainen :), se oli huippua! Mukana olivat Aletta, Cammo, Hillankukka, Huuratar, Huuratassu, Iisakka Ikijätkä, Iisko ja Inkku! <3-Kiitos vieläkin kaikille kasvateilleni omistajineen osallistumisesta ja minun ihanille handlereille!
 
  
 
*Kesällä 2012 oli jotenkin liikuttava näyttelymatka Rovaniemen KV:hen, siellä Nilla-mummelista tuli ROP-VET ja pennunpennustaan Sahpesta ROP-PEN! Sanna tälläkin kertaa kehässä molempien kanssa.
 
 
*Iloita ja ihmetellä :) olen saanut myös Ahv Inka Maaren näyttelyharrastusta. Hänen, kuten Sahpenkin, ensimmäinen serti saatiin Ivalossa v.2012, Sahpe oli siellä VSP ja Nilla sai va-sertin ja oli rop-vet, Mosse-papalle vielä EH! Tuo on ollut suurin saavutus ja yhteistulos meille ikänään näyttelymatkalta, kaksi sertiä ja va-serti!! Enempäähän ei voitu saadakaan, koska Mossehan oli jo valio :D ! Inka Maaren sai sertit Harto Stockmarilta, Hannu Talvelta ja Saija Juutilaiselta.
 
 Maijun kuva
 

Kuvat Ivalon lentokentältä, missä näyttely pidettiin.

 
 
 
"Pojat" kotona :D !
 
 
 
*Sodankylän rn:stä v.2013 ! Siellä oli myös tosi hauskaa :) ! Kaikille kolmelle sa:t, Sahpelle va-serti ja Nillalle serti, rop-vet ja bis4-vet! Tuomarina oli Tuula Pratt.
 
   
 
*Aivan upea ja uskomaton yllätys oli se, että Inka Maare sai kesällä -14 viikon sisällä kaksi sertiä, Oulun ja Kemin KV:stä, ja tuli FI MVA:ksi !!
 
  
 
                                         Inkku...                                       ..... ja Sahpe Oulun KV:ssä 2014, jossa nuoriherra :) sai va-cacibin, joka vahvistettiin cacibiksi (= kans.välinen serti) FCI:ssä (=kans.välinen kennelliitto), Inkun sertin ja Sahpen cacibin lisäksi Nillasta tuli vielä VSP-vet, ei hullumpi reissu sekään :) <3 !.  
 
     
                  Inkku Kemin KV:ssä 2014                                    ... ja kotona kovan urakan jälkeen :) !
 
*Vuoden 2014 aikana saimme siis kaksi muotovaliota:), Sahpe valioitui helmikuussa Pellossa ja Inkku heinäkuussa Kemissä sekä saimme myös kokoon Sahpelle cacibit Suomesta!! Aivan mahtavaa :), se oli sitä "kerran elämässä" meininkiä meikeläiselle, kuten myös..... :) ...

*..... Junamatka Maailman Voittaja-näyttelyyn Helsinkiin 8.-10.8.2014, matkueessa Virpi ja Unni-samojedi, Jonna, Petra ja me Sahpen ja Inkun kanssa. 

  
 Elämämme ensimmäisellä junamatkalla          Lappalaiskoirien näyttelyalue                         Inkku ja Petra kehässä
 
  
 Inkku ja Petra kehässä, Inkulle EH                                                  Sahpe kehässä, Sahpelle ERI
 
 
 
 
                                     Pariluokassa FI MVA:t Inkku ja Sahpe ja C.I.B:t Peikkovuoren Vacha ja Wanda
                                                  Peikkovuorelaisille meni voitto, mutta me hyvänä kakkosena :)!
                                   
Jälkeenpäin hieman kauhistutti, että mitähän tulikaan tehtyä :D!! Olimmehan ensimmäistä kertaa suuressa Helsingin näyttelyssä ja ensimmäistä kertaa osallistuimme viralliseen pariluokkaan, ainoastaan kerran match show:ssa oli harjoiteltu :D! Mutta todella rauhallisesti ja hienosti koirani toimivat, olivat varmaan ihan shokissa junamatkasta ym:ista uusista kokemuksista, kuten olin miekin :)! Täytyy kyllä myöntää, että olimme rohki rohkeita lappalaisia :D !
 
*Ensimmäiset ulkomaan näyttelymatkat tehtiin sitten kesällä 2015 Norjaan Tromssaan ja Ruotsiin Gällivareen ja Överkalixiin. Tuloksina ERI:ä Sahpelle ja ERI:ä, EH:ta ja H:ta Inkulle. Sahpe sai myös ensimmäinen ulkomaan SA:mme eli överkalixilaisen CK:n :) ! Kuvia Gällivaresta, Överkalixista (c) Marie Sjöld  ja Sahpen Ruotsin tuliaisista.
 
         
 
*V:n 2015 näyttelymatkojen huipennus Napapiirillä Rovaniemellä, Sahpesta ROP :) !! Tuomarina Raimo M Viljanmaa.
 
 
*V:n 2016 näyttelytuliaisia:
  
 
Kemijärvellä kävivät vain Sahpe ja Nilla kehässä, Sahpelle sa&pu4 ja Nilla oli rop-vet. Kittilän rn:ssä sa:t kaikille Sahpelle, Inkulle ja Nillalle, lisäksi Sahpe oli pu2 ja Nilla pn4 ja rop-vet. Tornion erkkarista Esselle pentujen 2.sija kunniapalkinnolla ja Nillallekin vielä vetERI. Sahpe ja Inkku eivät osallistuneet erkkariin tällä kertaa.
 
*Kasvattini ja Sahpen emo Ahvatuulen Hillankukka on saanut v.16-17 veteraaniluokassa kaksi sertiä ja yhden va-sertin sekä ollut kaksi kertaa rop-veteraani ja kerran vsp-veteraani!

 
*Rovaniemen rn:stä 6.5.-17 Riitta Niemelän tuomaroimana Sahpelle valERI1 sa PU1 ja VSP  
 
Millan kuva
 
2018
*24.3.2018 Kemijärven rn:ssä Inkulla valERI1 sa ja Sahpelle valERI1 sa pu1 rop ja ryp3! Tuomarina Tuula Pratt
Ryhmätuomarina Kemijärvellä Markku Kipinä
 
*Rovaniemellä Ounaspaviljongilla 19.5.2018 Vanhanrouvan Marja Talvitien kehissä Sahpelle valERI1 sa pu1 vsp ja 
Inkulle valERI1 sa pn2.
 
*Tromssan INT:ssä 17.6.2018, tuomarina ruotsalainen Ambjörn Lindqvist, Sahpelle valERI sa pu1 Norjan sert 
> Norjan mva, cacib ja vsp, Inkulle valERI3 sa! Aivan huikea kokemus! <3 Tack <3 !
 
 
*Gällivare Nord 30.6.2018, tuomarina Juha Putkonen, Sahpelle valERI1 sa PU1 Ruotsin serti > Ruotsin mva > POHJ MVA Nord serti ROP!! Inkulle vetERI1 sa PN4 vsp-veteraani!!  Uskomatonta !! Sahpesta kahden viikon sisällä Norjan, Ruotsin ja Pohjoismaiden muotovalio!! Siinä oli kyllä emännällä hämmästyksen sormi kummastuksen suussa, mutta tuuletettiin me, sillä  kerran elämässä meininkiä sekin kyllä oli :D !
 
 
<3 Mikäpä se tässä ollessa, kahden oman ihanaisen kanssa <3, hetkestä on lupa nauttia <3 ! Kiitos! Tack ! <3 !
 
Vuoden 2019 mieleen jääneet reissut, tuomarina näissä molemmissa oli Saija Juutilainen:
*26.5 Sodankylän rn Luostolla Sahpelle valERI1 sa PU1 VSP
 
*Tromssa nat 24.8, Bertta oli ROP-pentu ja Sahpe ROP ja RYP-4!! Tosi hieno ja antoisa reissu, vaikka lähettiin seku vain käymään Berttan valpeshow:hun :D !! Molemmat koirani pääsivät loppukehiin <3 !!
.... Jotenkin ihme jatkumoa edellisen vuoden Inkun ja Sahpen ulkomaan ja vähän muilleki reissuille....
   
                                                                                           ..... aina on tilaa vielä yhdelle :D !!
  
 
Yhteenvetona kolmenkymmenen vuoden näyttelyharrastuksesta on kertynyt :) :
 
1x eva ruskea (0,32%), Nilla alkoi ontua
5x T tai ex.3 (1,62% ), Tsikku x2, sen ainoat näyttelyt, ja Nilla x3, Nilla on ollut tuomarien mielipiteiden jakaja, mutta suurin osa heistä on kuitenkin Nillasta tykänneet.
46x H tai ex.2 (14,93%) 
120x EH tai ex.1 (38.96%) 
28x vaal.punainen ERI ("vanhan" kaavan  mukaan) (9,09%)
108x  punainen ERI (nykisen kaavan mukaan) (35,06%)
 
JOISTA 
85x SA (27,59%)
12x va-serti (3,9%)
19x serti, joista yksi norjalainen ja yksi ruotsalainen (6,17%)
1x Nord-serti (Sahpelle Gällivaressa -18) (0,32%)
3x cacib, Sahpelle kaksi Suomesta ja yksi Norjasta (0,97%)
17x pu/pn1, 10xpu/pn2, 20x pu/pn3, 19x pu/pn4 (21,5%)
7x ROP (Noppe x2, Kasperi x1 ja Sahpe x4  2,27%)
10x VSP (Kasperi, Mosse, Hippunen ja Sahpe  3,25%)
5x FI MVA (Noppe, Kasperi, Mosse, Sahpe ja Inkku)
1x NO MVA (Sahpe)
1x SE MVA (Sahpe)
1x POHJ MVA (Sahpe)
 
30x ROP-VET (Noppe, Kasperi, Sirma, Mosse, Nilla, Inkku)
12x VSP-VET (Mosse, Nilla, Inkku, Sahpe)
 
2x BIS1-VET (Noppe), 3x BIS3-VET, 4x BIS4-VET (Mosse ja Nilla)
1x RYP5 (Noppe), 1xRYP4 (Sahpe Tromssassa), 2x RYP3 (Noppe ja Sahpe), 1x BIS2 (Kasperi Hetassa) 
 
9x kp (pentuluokissa Mosselle,Sahpelle, Esseelle ja Berttalle sekä veteraani Nopelle aikoinaan)
5x ROP-PEN (Mosse, Sahpe ja Bertta)
 
139 näyttelyä on käyty ja 319 kehää juostu, joista 308 "aikuisten kehää" ja 11 pentukehää, keskimäärin 4 näyttelyä/vuosi (ensin hieman harvemmin, nykyään hieman useammin) ja 2,3 koiraa kehässä / näyttely. 
 * SA-kehiä 27,59% * Serti-kehiä 6,17% * Va-sertikehiä 3,9% * Cacib-kehiä 0,97%*
 
91:stä veteraanikehästä:
 * ROP-VET kehiä 32,97% ja VSP-VET kehiä14,29%
Veteraanikehiä on ollut kaikista kehistämme 28,53%
 
11:sta pentukehästä:
 * ROP-PEN kehiä 45,45% ja kp-kehiä 54,54%
Pentukehiä kaikista kehistämme on ollut 3,45%
 
Kasperin ja Hopen (Huuratassun) olen lisännyt tähän, koska ne ovat  kulkeneet meidän mukana. Muitakin kasvattejani on käytetty aina joskus näyttelyissä, mutta ne ovat kulkeneet omien ihmistensä kanssa. 
 
Tällä hetkellä palkintokaapissa on 166 ruusuketta ja 95 pokaalia tms. muistoesinettä virallisista näyttelykehistä.
 
 
 
Tässäpä oli hieman tilastoa, joka omasta mielestäni osoittaa sen, ettei koirien tarvitse olla mitään huippunäyttelykoiria ja silti niiden kanssa on mielenkiintoista ja joskus antoisaakin :D tämäkin harrastus. Vaikka joskus on saanut hieman melkein nolostuakin tuomarin arvioinnista, nehän täytyy vain kestää :D ! Mutta myös niitä hauskoja ja erityisen yllättäviä hetkiäkin on sattunut tämän matkan varrella :) ! Viimeisimmät tiedot lisätty 20.1.2020.