Hoito-ohjeita ja muuta mieleen tullutta
Jos mietit koiran hankkimista, niin mietithän näitä:
- Siitä tulee kaverisi yli kymmeneksi vuodeksi, jos ei mitään odottamatonta satu, onnettomuutta tai sairautta.
- Koira/pentu on vastuullasi 24/7, onko sinulla aikaa ja kärsivällisyyttä? Niitä tulet tarvitsemaan ja rutkasti! Koiranpentu aiheuttaa melkoisen tai ainakin jonkinlaisen mullistuksen kotona, huusholli saattaa olla sekaisin muutaman kuukauden. Kaikki pennulle vaaralliset es sähköjohdot yms täytyy ottaa pois pennun ulottuvilta.
- Pennun sisäsiistiksi opettamisessa on työ, jotkut oppivat melko pian, toisilla menee hieman pidempään siinäkin hommassa.
- Pientä pentua ei mielestäni saa jättää heti yksin työpäivän ajaksi, vaan jonkun tulisi olla sen kanssa viikon-pari, ei kuitenkaan joka heti ja tunti, jotta se oppisi yksin olemiseenkin.
- Pentua/Koiraa on ulkoilutettava monta kertaa päivässä, ainakin kerran päivässä myös pidempi lenkki
- Pennun täytyy turvallisessa paikassa oppia myös irtioleminen, seuraaminen ja luoksetulo, yleensä nämä asiat lapinkoiralta sujuvat, komennuksen ja käskyn sijaan täytyy käyttää houkuttimia: kehuja, herkkuja. Joskus voi mennä vähän mönkään, mutta seuraavalla kerralla uudelleen, kärsivällisyyttä tässäkin hommassa tarvitaan. Pennulle/Koiralle ei koskaan saa olla paha, senhän kyllä jo tiesitkin. Jos es pentu/koira joskus sattuu lähtemään hieman "omille teilleen", niin luoksetulon pitäisi olla iloinen juttu eikä torujen paikka.
- Koiran ylläpitoon/hoitoon menee myös rahaa, tietysti ruokinta, eläinlääkärikulut (mm.rokotukset), madotukset, lelut, tarvikkeet (harjat, pannat, valjaat yms.), harrastuksetkin voivat maksaa ja vakuutuksenkin voi koiralle ottaa
- Onko sinulla joku, joka voi huolehtia koirasta, jos jotain odottamatonta sattuu, koirahoitolaakin saatat joskus tarvita
- Koira voi sairastua ja sitä pitää hoitaa, joskus pidemmänkin ajan.
- Onko koiralle tarhaa ja koppia? Lapinkoira nauttii ulkona olemisesta, mutta sitä ei (kuten ei muitakaan koiria) saa missään nimessä hyljätä pihan perälle tarhaansa. Mielellään niin, että isona es työpäivät/ päivät ulkona ja illat ja yöt sisällä oman väen kanssa. Mitä enemmän koiran kanssa seurustelee ja hommaa, sen mukavamman kaverin saa. Lapinkoira on paimenkoira, joka nauttii perheensä kanssa olemisesta ja puuhaamisesta. Se on tosi hyvä marjastus-, kalastus-, metsäretki- ja hiihtokaveri. Omat koirani vien työaamuisin (paitsi kovilla pakkasilla ja pahimpana sääski-mäkäräaika saavat olla sisällä) tarhoihinsa purutikun keralla. Koira oppii helposti rutiinit ja tietää, miten kannattaa/täytyy toimia.
- Koiratarhan puhtaudesta pitää huolehtia, vähintään pari-kolme kertaa viikossa, mielellään joka päivä.
Kannattaa miettiä myös:
- kumman otan, tytön vai pojan? Molemmat ovat omasta mielestäni aivan yhtä ihania, pojan kanssa vain joskus tarvitaan enemmän käsivoimia. Meillä pojat ovat olleet ehkä hieman kuuliaisempia ja nöyrempiä kuin tytöt, ja jotenkin tuntuu, että ;) tytöt ovat olleet viisaampia kuin pojat, vai lienenkö jäävi tätä sanomaan ;) !
- otanko pennun vai jo aikuisen? Joskus koira tarvitsee uuden kodin es omistajan sairastumisen takia. Aikuinen on jo oppinut tavat, mutta tietenkin se hellyttävä pentuvaihe jää kokematta, jos aikuiseen päädyt.
- eri rotujen käyttötarkoitusta on myös tosiaankin syytä miettiä
- lapinkoira ei mielestäni ole ihan pelkkä seurakoira, se tarvitsee jonkun työn/tehtävän, jossa se "saa toteuttaa itseään", vaikka polttopuun kantoa tai postin hakua tms. ihan mitä vain keksitään/huomataan tehdä, joku hauska harrastus on hyvä olla olemassa. Lapinkoira "elää kehuilla", sitä täytyy muistaa kiittää ja kehua "hyvin tehdystä työstä" ;), niin se on tyytyväinen elämäänsä :D !
- Ruokin koirani yleensä kaksi kertaa päivässä, aamulla ja iltapäivällä. Ruoka-aikoja voisi sovitella iltapäivästä es.sen mukaan, ;) miten koiran vatsa toimii. Jos yöllä tulee kakkahoppu, niin kannattaa siirtää ruoka-aikaan suuntaan tai toiseen. Joskus koiraa voi es. närästää ja se voi es. aamulla puklailla tyhjää vatsaansa, silloin testaan auttaako tiheämpi ruokinta, vaikkapa kolme kertaa/pvä, koska kyse voi olla liian pitkästä ruokailuvälistä. Moni asia on koirakohtainen ja täytyy joskus soveltaa :). Meillä syödään normaalisti kuivaruokana Hau Hau:ta, joskus myös jotain muuta. Koiran raa'at lihapullat mikrossa lämmitettynä/kypsennettynä, maksalaatikko, raakaa jauheliha, kala, porkkana ja kaikenlaista muuta laitetaan papanoiden sekaan. Annan koirille myös pienen iltapalan, leipäpalan, koiranherkun tms ennen yöunille menoa. Kaikenlaista ruokaa, myös vihanneksia, kasviksia ja hedelmiä kannattaa tarjota, ne voivat olla herkkua. Meillä porkkana on herkkua. Laitan joka ruuan sekaan tilkan ruokaöljyä ja kerran viikossa puoli rkl kalanmaksaöljyä. Piimää/viiliä/raejuustoa annan päivittäin vähäsen. Kaikille ei kaikki sovi, joskus täytyy testata ja soveltaa :).
Pentuja olen ruokkinut kolme-neljä kertaa/pvä, riippuen vähän siitä, kuinka emo vielä imettää välillä. Pentupapanoiden joukkoon laitan mm. raakaa jauhelihaa, kermaviiliä ja myös muuta.
- jos pentu/koira alkaa kaluamaan/raapimaan es muurin saumoja tai kipsilevyä, sillä saattaa olla kalkin puute, lisää es viiliä tai muuta kalkinlähdettä koiran ruokaan, kalkkipillereitäkin/jauhettakin on saatavana. Ensimmäiset koiranhoito-ohjeet, jotka olen saanut ensimmäisen lapinkoirani kasvattajalta Matti Kuivilalta neljäkymmentä vuotta sitten: " puoli ruokalusikallista kalanmaksaöljyä viikossa ja kalkkia ohjeen mukaan ", kalanmaksaöljyä annan siis edelleenkin tuon ohjeen mukaan, mutta nykyään kalkkia saavat piimästä, viilistä, raejuustosta ym normaalisti. Odottavat emot saavat tarvittaessa lisäkalkkia tabletteina tai jauheena.
- pentu on saanut matolääkkeet kolmesti kolmen, viiden ja seitsemän viikon iässä, seuraava matolääke viikkoa-paria ennen kolmenkuun (nelosrokote) rokotusta ja seuraava viikkoa-paria ennen neljänkuun (nelosrokotetehoste ja rabies) rokotusta. Seuraava matolääke ennen 1-vuotisrokotusta ja sitten noin kerran vuodessa. 1-vuotisrokotuksen jälkeen rokotetaan joka kolmas vuosi näillä nykyisillä säännöillä.
Joskus tulee sekin aika, että koirakaverista täytyy luopua. Kaikki tuntevat oman koiransa ja näkevät, koska asiat eivät enää ole hyvin. Eläinlääkäriltä saa neuvoa ja apua siinäkin, viimeisessä palveluksessa, koirakaverilleen.
Jos näistä mietinnöistä huolimatta tai niiden vuoksi päädyt koiranpennun tai aikuisen koiran hankintaan, niin toivotan Sinulle ja koirallesi iloisia ja turvallisia päiviä, kuukausia ja vuosia <3 !